A kerti öntözőrendszer két fontos érzékelője

Megannyi olyan tartozékkal rendelkeznek a modern locsolórendszerek, amiknek köszönhetően azok sokkal hatékonyabbak tudnak lenni. Az esőérzékelő a kerti öntözőrendszer szerves részét képezi. Ahogy a neve is mutatja, egy olyan szenzorról van szó, amelyik azonnal érzékeli és jelzi is a vezérlőegységnek, hogy esik az eső.

A túlöntözés elkerülése végett szükséges, hogy az öntözőrendszer ne locsoljon esőben. Az érzékelő azonnal letiltja a vezérlő automatikát, amikor nagyobb mennyiségű csapadékot érzékel. Természetesen ez a mennyiség állítható, 3 és 30 milliméter között.

A szenzorok családjában még található esőérzékelővel kombinált fagyérzékelő is. Ez nem csupán a növényzetet, de a locsolórendszert is védeni tudja a fagyás okozta károktól. A legtöbb kerti öntözőrendszer érzékelő vezetékes, de vannak rádiós jellel működő változtok is.

Sőt, léteznek úgynevezett mini meteorológiai rendszerek is, amik komolyabb számítások alapján gyakorolnak hatást a vezérlőegység funkcionálására. Az internet kapcsolattal bíró vezérlők nagyon precízen, az adott területre szerzik be az időjárási információkat, ma már műholdas kapcsolat segítségével.

Az öntöző telepítés a mélyreható felméréssel kezdődik

Mielőtt kezdetét vehetné egy automata locsoló megépítése, egy profi szakembernek kötelezően fel kell mérnie a terepet. A felméréskor derülnek ki azok az adatok, amik nagymértékben befolyásolják az öntöző telepítés folyamatát. Vannak bizonyos tényezők, amikre minden szakinak oda kell figyelni a munka ezen részénél.

Az egyik legfőbb a rendelkezésre álló víz, azaz a vízforrásból nyerhető tiszta öntözővíz üzemi nyomása és mennyisége. Akkor fog ezzel a lényeges adattal számolni a kertész, amikor megtervezi, hogy a különböző zónákba milyen locsoló elemek fognak kerülni.

Az öntöző telepítés során használt vízforrások közül a leggyakoribb a hálózati víz, amit követ a kútból nyert víz. Ritka esetben az is megesik, hogy esővízgyűjtőből jön majd a víz. A legritkább esetben pedig valamilyen természetes vízforrásból kell megoldani a vízvételt. Amivel még számolnia kell a mesternek az öntöző telepítés előtt, az a kert számos állandó és változó adottsága.