Az a csodálatos agy, az idegrendszer, az izmok és a pandikuláció

Az agy és a központi idegrendszer szabályozza az izmokat és a mozgást. Az izmok nem tudják uralni saját magukat, csak az agy és az idegrendszer elektromos jeleire reagálnak, hogy összehúzódjanak és mozogjanak. Az agy megtaníthat minket és izmainkat kerékpározni, sétálni, táncolni vagy sportolni. Az agy arra is megtaníthat bennünket és izmainkat, hogy feszesek maradjanak és akaratlanul összehúzódjanak érzelmi traumák, balesetek, sérülések, ismétlődő feladatok, vagy folyamatos pszichológiai stressz alatt állunk.

A felhalmozódott izomfeszültség lehetetlenné teszi az izmok hatékony, valamint teljes összehúzódását és teljes ellazulását. Ez hosszú távon nem tesz jót, egy rossz mozdulat vagy emelés következtében pedig beáll a derekunk, aztán porckorongsérv kezelése miatt szakemberhez kell fordulni.

Izmaink hozzászoknak ahhoz, amit teszünk

Ha egész nap a számítógép előtt ülünk, akkor az izmok megtanulhatják, hogy hogyan maradjanak összehúzódva „számítógépes ülésben”, és készen állnak arra, hogy másnap is megtartsák ugyanazt a pozíciót. Aztán jöhet néhány év múltán a porckorongsérv kezelése

Érdekes, de az izmok hossza agyunk parancsa szerint még kissé rövidebbek is lehetnek, attól függően, hogy milyen ismétlődő mozgáshoz, stresszhez vagy tartáshoz szoktunk hozzá.  Ha egy izom feszes, akkor az agy és az érzékszervi motorrendszer szorosan tartja, nem engedi. De mit tehetünk ez ellen, milyen mozgásforma tesz ót testünknek ahelyett, hogy egy rossz mozdulattal porckorongsérv gyógyítása lenne a vége? A porckorongsérv gyógyítása hosszadalmas és fájdalmas időszakkal kell számolni, hiszen nem megy egyik napról a másikra. Türelmesnek kell lenni. De egyszer vége lesz, csak ezt az utat senki se kívánja magának. Inkább tanuljunk meg tudatosan mozogni, okosan kompenzálni a sok órán át tartó ülőmunkát. Kérjük szakember segítségét ehhez, még mielőtt fájdalom csillapításához kérnénk.