Nemzetközi fuvar, szállítmányozótól, vagy fuvarszervezőtől?

A teherfuvarozás a logisztikai szektor azon része, amely a terjedelmes méretű és nagyobb tömegű szállítmányok szállítását végzi. Ezen kívül széles körű szolgáltatásokat, az áruk járulékos kezelését és a folyamatban részt vevő szereplők igényeinek kezelését is magában foglalja.
A nemzetközi fuvar teljes folyamatának leggyakoribb eleme az áruszállítás, ezt végezhetik külön légi vagy a hajózási feladatok ellátását teljesítő társaságok, mivel ők azok, akik a szállítási szolgáltatás lényegi részét végzik. A teherfuvarozás folyamatában vannak más résztvevők is, köztük a szállítmányozók és a brókerek.

Ebben az ismertetőben foglalkozunk a szállítmányozók és a brókerek közötti különbségekkel, és ismertetjük azok főbb jellemzőit.

Mik egy szállítmányozó ismérvei?

A szállítmányozó a feladó nevében eljárva megszervezi a rakomány elosztását és továbbítását más fuvarozók megbízásával, és egyezteti a nemzetközi fuvar minden fizetendő díját. A szállítmányozó alábbiak szerint a következőket teheti:

Részben vagy egészben elvégzi a szállítás teljes műveletét a saját járműparkja segítségével, de gyakrabban más fuvarozó munkáját veszi igénybe a megbízás teljesítéséhez.
Gondoskodik a raktárban történő tárolásáról és az áru biztonságáról.
A vámokmányok kiadásáról és egyes megbízás szerinti adóügyek kezeléséért.
Az áruk biztosításának megkötéséért és a termékek megfelelő csomagolásáért.

A szállítmányozó vállalatok az adott állam hatályos törvényei szerint működnek. Így a nemzetközi fuvar megfelelő teljesítéséért és az áruk rendeltetési helyre érkezésének körülményiért felelősséget vállalnak. A szállítmányozót csak akkor terheli ez a felelősség, ha nyilvánvalóan erre vonatkozó érvényes fuvarokmányt állított ki, vagy ha kifejezetten vállalta a fuvarozó helyett a felelősséget.
Ugyanakkor fennálló szerződés esetén akár a végén bekövetkezett hibákért vagy más káresetekért is felel. Ennek egyik gyakorlati esete az, amikor a fuvart végző szereplők hibásan teljesítik a megrendelést.

A szállítmányozó körültekintő kiválasztása

Amikor el kell dönteni, hogy melyik szállítmányozó cég végezze a nemzetközi fuvar kiemelkedő fontosságú munkáját, akkor nagyon fontos annak megértése, hogy értsük milyen szolgáltatásokat kínálnak. A céltól függően érdemes ellenőrizni a következő szolgáltatások közül néhányát, illetve ezek tulajdonágait:
Az áruk típusa, a nemzetközi fuvar úti célja, a logisztikai kapcsolataik más szállítmányozókkal és rendelkezésre álló szállítási módokkal; a földrajzi terület ahol képesek hatékonyan elvégezni a teherfuvarozást, a tranzitidő és a csomagolásnál és előkészítésnél mutatott hozzáállás, a raktározási szolgáltatások gazdaságossága, a fuvarszervezőként végzett vámkezelés gyorsasága, a biztosítási kötvények kiállítási lehetősége az összes szállítmány részére, a gyors tájékoztatás a fuvarok aktuális állapotáról.

Mit kell tudni a fuvarszervezőről

Az árufuvarozás folyamatát előkészítő fuvarszervező feladata az, hogy a vevők igényeinek leginkább megfelelő piaci ajánlatot találja meg a kívánt nemzetközi fuvar elvégzésére. Lényegében a fuvarszervező összeköti az ügyfeleket és a logisztikai vállalatokat úgy, hogy mindenki számára előnyös legyen az együttműködés.

A szállítmányozók és a fuvarszervezők közötti fő különbség az, hogy az utóbbi nem rendelkezik kamionokkal, furgonokkal, trélerekkel és semmilyen teherautóval sem, és így minden logisztikai tevékenységet kiszervez. A fuvarszervező egyetlen kapcsolattartóként működik a megbízók és a szállítmányozók között akkor is, ha a szállítmányt több különböző logisztikai szolgáltató kezeli.
Az általuk végzett munka nagyon hasznos a fuvarozók számára is, mivel jóval több megrendelés szereznek nekik, mint amit önállóan szerezhetnének. A szállítmányozókhoz hasonlóan jobb tárgyalási képességük van, szakmai ismeretüknek köszönhetően, és így kedvezőbb végleges tarifát tudnak kialkudni, mint amennyit egyetlen szakmai ismeretekkel nem rendelkező megrendelő kaphatna. A fuvarszervezők, természetesen jutalékot kapnak, vagy költségtöbbletet tesznek a fuvarozó által kínált árra. Egy másik lényeges előnyük az, hogy a vám és szállítási dokumentáció elkészítésében már nagy tapasztalatuk van és nem hibáznak. Manapság az árufuvarozók általában online felületen keresztül érhetők el. Az árufuvarozáshoz már sok külön platformot hoztak létre, hogy megkönnyítsék az emberek hozzáférését az ilyen szolgáltatásokhoz rendkívül kedvező áron.

A szállítmányozók és a magyar fuvarszervezők közötti különbségekről összefoglalva:

Röviden a szállítmányozók és a fuvarszervezők közötti különbség az egyes tulajdonságokkal függ össze szorosabban. Hasonló feladataik vannak, és felcserélhetők egymással, ha a szállítmányozók szerepe csökken a nemzetközi fuvar elvégzéséhez leginkább megfelelő szállító megkeresésével, amely biztosítja az ügyfél igényeinek teljesen megfelelő szállítási módot. Ebben a helyzetben a szállítmányozó alapvetően teherfuvarozóként jár el, és így teljesíti a megbízás minden apró részletét.
Abban az esetben, ha a szállítmányozó több olyan feladatot lát el, mint például a dokumentáció elkészítése, a tárolás vagy a szállítás előkészítésének végrehajtása, akkor a szállítmányozó és a fuvarszervező közötti különbség sokkal jobban érzékelhető.