A sportpszichológus nélkülözhetetlen az eredményekhez

A szervezet különféle reakciókat adhat az erős fizikai vagy pszichológiai hatásokra. Ez azt is jelenti, hogy az idegrendszer ilyenkor gátolt állapotban van. Ami a munkahelyi stresszkezelés fogalmát illeti, ez kifejezetten a munkakörnyezetben átélt élethelyzetekre utal, ami a statisztikák szerint a leggyakoribb. A „stress management” kifejezés hazánkban még csak nem túl régen jelent meg és sok modern fogalomhoz hasonlóan, ez is nyugatról jött hozzánk. Egyelőre még nincs egy általánosan elfogadott meghatározása a munkahelyi stresszkezelés fogalmának, de a legtöbb pszichológus és személyes hatékonysággal foglalkozó szakember úgy értelmezi, mint stressz hatása alatt álló önmenedzsmentet, ami lehetővé teszi a következmények leküzdését. Szervezeti szinten nagyon fontos a negatív hatások megértése, mivel a vezetés és személyzeti szakemberek csak ennek segítségével lehetnek képesek kidolgozni olyan intézkedéseket, amelyek minimalizálják, enyhítik és megakadályozzák a megrázkódtatást okozó tényezők következményeit a munkahelyi stresszkezelés során.

Az általános gondolkodásában továbbra is áll az a meggyőződés, hogy csak a gyenge embereknek van szükségük szakember segítségére, akik nem tudnak megbirkózni a problémáikkal. Ennek a véleménynek a tévességét sikeresen bizonyítja a sportpszichológus szakma növekvő népszerűsége.

Manapság egyetlen profi sportcsapat vagy magát nagyra tartó sportoló sem képes megbirkózni az élet és a karrier nehézségeivel egy teljes munkaidős lelki tanácsadó nélkül, mivel nemcsak a különböző sportesemények sikere, hanem a kényelmes légkör megteremtése is ennek a személynek a professzionalizmusától függ. A sportpszichológus egy viszonylag fiatal tudományág specialistája, ami a szervezet sportban alkalmazott pszichológiai mechanizmusainak megnyilvánulásait és az emberi sporttevékenységekre gyakorolt hatásait vizsgálja. Más kapcsolódó tudományágak szorosan összeköthetőek a sportpszichológus munkájával, még a klasszikus pszichoterápia is, mert a sportban elért eredmények hiányának és a kudarcok okainak gyakran banális, mindennapi nehézségek állnak a hátterében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük